Een auto overschrijven bij overlijden. Hoe gaat dat?

Actuele berichten

in Nieuws

Een auto overschrijven bij overlijden. Hoe gaat dat?

Het overschrijven van de auto moet je regelen bij een postkantoor van PostNL. Dit is niet kosteloos!
Zorg dat je een geldig legitimatiebewijs bij hebt en het bewijs van tenaamstelling en het overschrijvingsbewijs van de auto.

Als alle papieren in orde zijn, schrijft PostNL de auto direct over op jouw naam. Je krijgt sinds 2014 geen papieren kentekenbewijs mee na het overschrijven van de auto. Het kentekenbewijs is namelijk vervangen door een kentekencard. Dit pasje stuurt PostNL na de overschrijving op naar het adres waarop je staat ingeschreven bij de gemeente.

Auto verkopen na overlijden

Vaak verkopen erfgenamen de auto na overlijden en verdelen ze de opbrengst onderling. In dit geval is het verstandig de auto te verkopen voordat een erfgenaam de auto op zijn of haar naam moet overschrijven. Officieel valt de totale waarde van de auto dan namelijk onder zijn of haar erfdeel en dit wordt verrekend met de rest van de erfenis voor de erfbelasting. Probeer de auto dus altijd zo snel mogelijk te verkopen.

Let op!
Vaak accepteren erfgenamen een erfenis beneficiair, wat inhoudt dat je de erfenis pas accepteert als je zeker weet dat je meer vermogen dan schulden erft. Je krijgt dan de tijd om uit te zoeken of je de erfenis wel of niet accepteert. Als je de auto verkoopt in deze periode, accepteer je automatisch de erfenis volledig en kun je de schulden dus niet meer weigeren.

Overschrijven auto na overlijden en verzekering

In de periode tussen het overlijden en het overschrijven van de auto blijft de autoverzekering geldig en schrijft de verzekeraar de premie af van de rekening van de overledene. Vanaf het moment dat je de auto overschrijft, ben je zelf verantwoordelijk voor de autoverzekering. Je kunt er dan voor kiezen om de autoverzekering bij de huidige verzekeraar te houden. De verzekeraar berekent dan wel de premie opnieuw, op basis van jouw gegevens. Daardoor valt de premie soms hoger of lager uit. Maar je kunt natuurlijk ook een nieuwe autoverzekering afsluiten. In veel gevallen is dit laatste voordeliger, omdat je dan uit alle verzekeringen die polis kunt kiezen die voor jou als bestuurder de laagste premie biedt.