Erfenis overslaan ten behoeve van de (klein)kinderen?

Actuele berichten

in Nieuws

Erfenis overslaan ten behoeve van de (klein)kinderen?

In de media las ik onlangs een artikel waarin de Britse minister van huisvesting, Gavin Barwell, pensionado's opriep om niet hun kinderen, maar hun kleinkinderen alles na te laten. Volgens hem hebben jongeren veel meer aan een huis en een erfenis dan hun ouders. Hij is van mening dat daardoor de generatiekloof kleiner wordt. Is dat wel een goed idee?

"Het, soms vroegtijdig, laten uitkeren van een erfenis aan kleinkinderen klinkt als een goed plan", zegt Johan Conijn, buitengewoon hoogleraar woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam. "Die jongere generatie kan het geld goed gebruiken." Maar het huizenprobleem los je er niet mee op, zegt hij. "De ongelijkheid tussen jongeren wordt groter." De ene jongere heeft immers rijkere grootouders dan de andere. "Daarmee worden de problemen op de startersmarkt alleen maar groter. De prijs wordt bepaald door hen die wél vermogen hebben."

Als iedereen alles aan de kleinkinderen nalaat, verwacht Conijn dat starterswoningen duurder worden. Waren jouw grootouders niet zo rijk? "Dan moet je gaan huren. Of in slechtere woningen gaan wonen, buiten de stad."

Freek Schols, hoogleraar erfrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, snapt de gedachte van de Britse minister wel. Generation skipping, zoals Schols het noemt, gebeurt in Nederland met name om belasting te besparen. "Je slaat een generatie over om dubbele heffing te voorkomen. Kleinkinderen betalen wel meer, maar er zijn ook vrijstellingen."

Volgens Schols is het dus zeker interessant om kleinkinderen in de erfenis te betrekken. "Belastingtechnisch is dat vaak beter. Als kinderen het geërfde vermogen aan de kleinkinderen willen schenken moet daar schenkbelasting over betaald worden."

Bij het vererven hoeven (klein)kinderen geen belasting te betalen tot 20.148 euro. Bij hogere bedragen tot 121.903 euro betalen kinderen 10 procent belasting, kleinkinderen 18 procent. Bij 121.903 euro en hoger respectievelijk 20 en 36 procent.

Om kleinkinderen te laten erven, moet er een testament opgesteld worden. Daarvoor moet je naar de notaris.appen.