Extra regelingen voor in je levenstestament

Actuele berichten

in Nieuws

Extra regelingen voor in je Levenstestament

Alles over het Levenstestament, deel 3.

Een tijdje terug heb ik uitgelegd dat je een levensexecuteur kunt aanwijzen die voor jou tijdens levens, als je het zelf niet meer kan door een lichamelijk of geestelijk gebrek, allerlei materiële zaken voor je kan regelen.

Wat kan die levensexecuteur nog meer voor je betekenen?

Uw gezondheid
In het levenstestament kan je iemand aanwijzen en machtigen om namens jou met de artsen te overleggen over medische behandelingen en ingrepen en toestaan dat die persoon inzage heeft in uw patiëntendossier.
Maar je kan ook concreet aangeven welke behandeling je wel of niet wil.
Ook kan je aangeven, indien je in bepaalde situaties een euthanasiewens hebt of je niet meer behandeld wilt worden.

Minderjarige kinderen
Als je overlijdt en minderjarige kinderen achterlaat, moet er een voogd worden benoemd die de zorg voor hen op zich neemt. Maar wat als je in coma ligt? In dat geval ben je nog niet overleden, maar ben je er ook niet om voor de kinderen te zorgen. Ook daarvoor kan je iemand in het levenstestament aanwijzen.

Huisdieren
Voor veel mensen zijn hun huisdieren hun “kinderen”. En net als voor kinderen geldt dan: wie zorgt er voor hen, als je dat niet kunt? Bedenkt u zich goed dat nu eenmaal niet iedereen ervan gecharmeerd is om je hond, kat of konijn in huis te nemen. Het tijdig regelen van een passend onderkomen kan veel dierenleed voorkomen.

De onderneming
Een onderneming vergt vaak een gedegen kennis van zaken, maar vrijwel altijd een dagelijkse inzet. Dat kun je niet aan iedereen overlaten. Het is dus van groot belang na te gaan wie die taak niet alleen zou willen, maar ook echt op zich zou kúnnen nemen. Dat hoeft niet per se dezelfde persoon te zijn die je overige zaken behartigt. Misschien is het wel juist beter om die taken strikt gescheiden te houden.

Meer weten over dit onderwerp? Hou mijn website in de gaten, binnenkort weer een nieuw artikel over het Levenstestament!

Voorgaande delen: