Naar de notaris? Ik heb toch een testament?

Actuele berichten

in Nieuws

Naar de notaris? Ik heb toch een testament?

Dagelijks loop ik in de praktijk tegen dezelfde kwestie aan. De meeste mensen weten mij wel te vinden als er een oom of tante is overleden en er moet een nalatenschap geregeld en verdeeld worden. Het vreemde is dat dit veelal niet gebeurd als de eerste van de ouders komt te overlijden. Het is juist dan van groot belang dat de administratieve afwikkeling van de nalatenschap optimaal wordt geregeld. Later hebben de kinderen daar (fiscaal) voordeel van en kunnen de rechten van de kinderen worden vastgesteld en dat is weer van belang in het geval het vermogen van de langstlevende van de ouders op een of andere manier wordt aangesproken. Denk hierbij later aan het “inkopen” van Zorg.

Ik krijg vaak als reden te horen dat de nalatenschap van de eerste ouder niet is beschreven omdat er (bijvoorbeeld) een zogenaamd “langstlevende testament” was en men van mening was dat dan alles automatisch is geregeld.

Mis
Geregeld is het dan zeker, maar nog niet uitgevoerd! In elk testament staat wat er moet gebeuren als het overlijden heeft plaats gevonden. Zorg er dus voor dat de wens van de overledene ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt.

Overigens geldt hetzelfde voor echtgenoten of een geregistreerd partner met kinderen die vergeten zijn een testament te maken. Hier kom ik een volgende keer op terug.

Bel me gerust even als je er meer over wilt weten.